Web oficial de Pratdip Turisme

Reviu la llegenda

icones ilustrades-06Una de les llegendes fantàstiques més fascinants de Catalunya és la que expliquen els habitants de Pratdip. Es tracta de la llegenda dels dips. Els dips, són uns gossos llop negres i endimoniats que van escollir les muntanyes de la serra per habitar-les. De tant en tant, i només de nit, es deixaven veure, mostrant la seva silueta fosca en l’horitzó, fent brillar els seus ulls desafiants entre la foscor o atemorint als homes de nit al mateix poble; però el que més preocupava als pratdipencs era l’infortuni que suposava trobar-se els seus ramats atacats encara amb les marques dels ullals amb els quals el dip els havia xuclat la sang.

La relació entre els dips i el poble és inseparable, i els dips, construeixen encara la identitat de Pratdip. Encara que les fonts etimològiques n’apunten diversos orígens, els dips, han acompanyat el nom de Pratdip des del seu naixement, identificant-se com el prat dels dips. Els dips, van aparèixer representats per primera vegada en el retaule de Santa Marina del 1602; després ho van fer el 1730, en un altre retaule, en el qual prenien una imatge més ferotge i desafiant, i, més tard, van acabar presidint l’escut municipal.

Joan Perucho a la seva obra Històries naturals, s’inspira en els dips per crear un personatge vampíric i mutant ambientat en l’època moderna; és així, com l’autor s’encarrega d’internacionalitzar la figura del dip, més concretament d’Onofre de Dip, el qual habitava al castell de Pratdip, a través d’un dels pocs personatges vampírics de l’imaginari català. Avui, el dip, amb una imatge més amigable, el trobem al monument al dip en una de les entrades del municipi, i a través d’un itinerari turístic el podem observar en diferents racons del poble.

LA RUTA DEL DIPS

Diuen que els dips van desaparèixer en algun moment del segle XIX, però us assegurem que els dips continuen freqüentant l’entorn i el poble de Pratdip, és per això que et desafiem a buscar-los, t’atreveixes?

Encara que poden amargar-se a qualsevol racó els trobaràs als llocs més representatius del poble, descarrega’t el fulletó o bé vine a recollir-lo a l’Oficina de Turisme de Pratdip i aventura’t. A banda de trobar els dips coneixeràs d’una forma amena i divertida els encants patrimonials de Pratdip.

Descarrega’t el fulletó clicant aquí

reviu la llegenda dels dips-10


 

icones ilustrades-02 icones ilustrades-03 icones ilustrades-04 icones ilustrades-05 icones ilustrades-06

Esta entrada también está disponible en: Spanish

Translate »