Web oficial de Pratdip Turisme

Santuari de Santa Marina

Ermita de Santa Marina exterior

 

A quatre quilòmetres de Pratdip, agafant la carretera T-311 que connecta Pratdip amb Vandellòs i Tivissa a través de la C-44 trobem el santuari de Santa Marina.

El conjunt arquitectònic del Santuri de Santa Marina, inclòs a l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, està format actualment per cinc edificis:

  • L’ermita de santa Marina
  • La casa de la Font
  • La casa dels ermitans
  • La Casa Gran
  • L’ antic balneari

També hi trobem la Font de Santa Marina, força concorreguda per la seva aigua fresca i de propietats curatives, i una àrea de lleure.

font de santa marina

Font de santa Marina

Un espai de tradició i devoció 

L’ermita de Santa Marina  és objecte de devoció tant pels habitants del poble com per la resta de llocs de la comarca. Tant és així que des de principis del segle XVII s’organitzen romiatges i aplecs per santa Marina. Era creença que les noies que anaven a l’aplec que es fa pel juliol hi trobaven promès, com afirma la corranda:

“A Santa Marina, ves-hi fadrina,

que si fadrina hi vas, casada en tornaràs!”

 

Era costum de comprar-hi un xiulet estrident de vidre i fer el ball del marxant, en el qual, alternativament, el noi i la noia escollien el ballador. Els de Capçanes feien la romeria el 13 de setembre i s’hi quedaven a dormir amb molta gresca i ball.

Una mica d’història 

Els origens

L’any 1335 ja existia la partida de Santa Marina i per tant, segurament ja hi havia algun ermitori en aquest territori. Fou aproximadament l’any 1500 quan la família del Mas d’en Sabaté va donar part dels terrenys que actualment conformen el patrimoni de l’ermita i en va fer la cessió del dret de l’aigua. És llavors quan s’inicià la construcció de l’actual ermita i de la casa de l’ermità.

Els retaules

L’ermita ha tingut fins a tres retaules consecutivament, un de renaixentista de lany 1602, un altre de barroc col·locat el 1730 i finalment l’actual instal·lat l’any 2002. L’any 1602 es col·locà el primer retaule d’estil renaixentista, substituït per un altre d’estil barroc l’any 1730. El primer es conserva a l’església parroquial de la Nativitat de Santa Maria de Pratdip. El nou retaule barroc era esplèndid, amb una magnífica talla de santa Marina, probablement aprofitada de l’anterior, que durant anys seria la joia de l’ermita. Aquest retaule, però, fou destruït durant la Guerra Civil i fins a l’any 2002, que se’n instal·là un de nou, l’ermita romangué sense retaule.

Els edificis de l’entorn de l’ermita

Durant el segle XVIII es construïren la casa nova dels ermitans, la Casa Gran, que allotjava les quadres a la planta baixa i l’hostatgeria a dalt, i la casa de la Font que cobria amb porxos la font de tres canells i ampliava l’allotjament. L’any 1917 es va inaugurar un balneari de luxe a iniciativa de tres barcelonins. Aquest hotel no va tenir l’èxit desitjat i més tard passà a mans del consorci de propietaris de Santa Marina en benefici de l’ermita però va ser clausurat després de la guerra. Es conserven encara les restes de l’antic edifici sota l’ermita, l’anomenat Hotel de Santa Marina.

Casa de la Font

Imatge desde l’exterior de la Casa de la Font

La recuperació de l’ermita

Amb l’arribada dels ajuntaments democràtics, i després de veure’s afectada pel pas del temps i pels desperfectes de la Guerra Civil, els acords amb el Bisbat, la reaparició del Patronat de Santa Marina i la tornada de la figura de l’ermità, van permetre iniciar la nova etapa de recuperació de l’ermita de Santa Marina. Un cop acabats els treballs de consolidació, es va iniciar la recuperació del seu interior, intentant retornar al santuari l’esplendor que tenia al segle XVIII, amb els seus esgrafiats i pintures.

El nou retaule de 2002

Després de què el retaule barroc de 1730 es destruís durant la Guerra Civil i l’ermita quedés sense rataule, l’any 2002 es va instal·lar l’actual, encarregat a Carles Arola. El nou retaule de santa Marina del 2002 consta de 7 taules policromades i daurades amb or de full, on s’hi representa la vida de la Santa i és coronat per la Nativitat de la Mare de Déu, que és la patrona de Pratdip. La iconografia, temàtica i estructura és semblant a la del retaule renaixentista, i les taules representen: l’ingrés al convent de Santa Marina, la falsa acusació, l’expulsió, la penitència, la mort i la glòria. I a la predel·la, la part inferior del retaule, s’hi representen escenes de la passió.

ermita de santa marina

Aspecte actual de l’interior de l’ermita de Santa Marina

El cambril i la cúpula

Les pintures murals del cambril, la cúpula i les portes també les va decorar en Carles Arola. Al cambril hi ha representades les principals ciutats d’on vingueren les relíquies de Santa Marina: Alexandria, Venècia, Barcelona i Pratdip. La cúpula està decorada amb un llenguatge plàstic contemporani amb ressonàncies barroques pròpies de l’estil personal de l’artista. A les portes s’hi representen els dips, aquestes criatures vampíriques que formen part de la història mitològica de Pratdip. La tècnica emprada és la del enganyatall o “trompe-l’oeil”, un recurs pictòric decorativista per a ressaltar figures creant un efecte molt realista.

Ermita de Santa Marina interior  2

Cúpula de l’ermita santa Marina

 

Font: Viquipèdia

 


 

icones ilustrades-02 icones ilustrades-03 icones ilustrades-04 icones ilustrades-05 icones ilustrades-06

Esta entrada también está disponible en: Spanish

Translate »