des. 2, 2020
La Institució de les Lletres Catalanes organitza l’exposició de petit format que repassa totes les facetes de Joan Perucho amb la voluntat de despertar l’interès cap a la seva obra. Es presentarà el Perucho poeta, autor de novel·les d’aventures, crític d’art, gastrònom i bon vivant i escriptor de diari. La prioritat d’aquestes exposicions és crear una eina divulgativa i fàcil d’itinerar.
Es tracta d’una proposta ideada per Julià Guillamon i dissenyada per Marc Valls.
Coincidint amb el centenari del naixement de Joan Perucho, Pratdip vol fer un homenatge a un dels escriptors catalans més traduïts que va portar la llegenda de Pratdip fins al racons més insospitats del món. És per això que aquest any hem volgut aprofitar l’oportunitat que brinda la Institució de les Lletres Catalanes a través d’aquesta exposició itinerant.
L’obra de Joan Perucho inclou tots els gèneres literaris excepte el teatre; sempre amb un rerefons de ficció, amb mites fantàstics i mons misteriosos. La fascinació de l’autor per la fantasia i la ficció va fer que Pratdip i la seva llegenda inspiressin la seva obra «Les històries naturals». En aquesta creació Perucho fa referència a la llegenda del Dip, un ésser mitològic comparable amb un gos malvat i pelut d’ulls vermells. Com a emissari del dimoni, la bestia s’alimentava de la sang de les seves víctimes. Malgrat que es tracta d’una llegenda d’origen incert, sabem que ha de ser molt antiga perquè al retaule de Santa Marina de Pratdip, datada l’any 1602, ja hi figurin aquests animals hematòfags.
“Les històries naturals”, obra traduïda a més de quinze idiomes, narra l’aventura d’Antoni de Montpalau, naturalista, il·lustrat i liberal que rep l’encàrrec d’investigar uns successos molt estranys ocorreguts a Pratdip, petita localitat del Baix Camp. Amb l’ajuda dels seus amics inicia un viatge per Catalunya per seguir el rastre d’Onofre de Dip, un cavaller del rei Jaume I que regentava els terrenys del castell encimbellat dalt d’una roca a l’extrem meridional de Pratdip. Convertit en Dip, Onofre ocasiona un seguit de misteriosos assassinats que atemoreixen tot el veïnat de Pratdip i que fins i tot commouran la política general del moment. Montpalau i els seus amics recorreran el Maestrat amb l’objectiu de capturar Onofre Dip entre les tropes dels exèrcits carlins de Cabrera i els lliberals d’Espartero.
A través d’uns fets ficticis protagonitzats, en molts casos, per personatges i llocs reals, i en un moment convuls de la història d’Espanya com són les guerres carlines, Perucho aconsegueix atrapar al lector en aquest món submergit entre la realitat i la ficció.
L’exposició obrirà al públic el dia 4 de desembre de 2020 i es mantindrà vigent fins el dia 10 de febrer de 2021. L’horari d’obertura serà de dimecres a diumenge, de 09:00 a 14:00h a l’ Oficina Turisme-Centre d’Interpretació de la Serra de Llaberia, situada a la Plaça de l’Església, 1 de Pratdip.