Web oficial de Pratdip Turisme

Flora de la Serra de Llaberia

icones ilustrades-02La serra de Llaberia gaudeix d’una elevada representativitat biogeogrà­ca. Les condicions físiques com el clima, l’altitud, la proximitat amb la mar, la geologia o l’exposició, propicien l’existència de múltiples microclimes i, per tant, de nombroses comunitats vegetals i espècies singulars. Les més abundants són les pròpies del sistema mediterrani (prats secs, garrigues, brolles, alzinars, pinedes) però també apareixen intrusions puntuals d’espècies eurosiberianes i oromediterrànies. Les espècies més singulars vénen determinades per l’orografia de cingles i espadats, i la climatologia, marcada per la presència del mestral i la humitat a causa de la proximitat amb la mar.

bosc de pinassa serra de llaberia pratdip-09

Bosc de pinassa a la serra de Llaberia

Els endemismes de la serra de Llaberia, de gran valor biològic, són espècies rupícoles que de manera heroica apro­ten les escletxes de les roques per a desenvolupar-se, com ara les espècies Prunus prostrata i Erodium foetidum.

Entre les espècies autòctones, en sobresurt per la seva excepcionalitat el teix, es tracta d’una espècie eurosiberiana, que a la serra troba el seu hàbitat gràcies a les condicions fredes i humides dels espais més elevats i obacs. Hi destaquen també, per la seva singularitat, les espècies oromediterrànies com els pradells situats a les carenes més elevades i formades per llistó, i l’eriçó o coixí de monja, que s’ubica a les carenes ventoses.

Praderia a la Mola de Colldejou

Altres espècies de domini mediterrani i més comunes són les següents: l’alzina, emplaçada a les vessants més humides; la pinassa i el pi roig, que de manera puntual s’assenten als espais més elevats i de sòl calcari; el ruac, associat a sòls guixencs i el margalló, l’única palmera mediterrània.

Finalment, cal assenyalar la presència del roure sec de fulla petita, també espècie de dominis eurosiberians, i els boscos de ribera, amb arbres caducifolis com l’àlber o el freixe, que ressegueixen, en alguns trams, els principals cursos fluvials.

flors serra de llaberia-09

Peònia (Paeonia ocinalis)

 

SERRA-03

 


Més informació a: www.serradellaberia.cat


 

 

icones ilustrades-02icones ilustrades-03icones ilustrades-04icones ilustrades-05icones ilustrades-06

Esta entrada también está disponible en: Spanish

Translate »