Web oficial de Pratdip Turisme

Geologia de la Serra de Llaberia

icones ilustrades-02La singularitat geològica de la Serra de Llaberia ha fet que s’inclogui a l’inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya. Destaca per un complex tectònic format per una sèrie d’encavalcament i falles inverses, que formen finestres tectòniques, denominades klippes, úniques, per les seves dimensions quilomètriques, a Catalunya.

La Serra de Llaberia destaca pels cingles verticals, autèntiques muralles de roca, que flanquegen sobtadament des dels relleus tabulars. Aquests cingles són quasi bé inaccessibles i són l’hàbitat de nombroses espècies endèmiques i aus rapinyaires. Els acompanyen monòlits o agulles, resultat dels processos d’erosió càrstica, i anomenats popularment cavall bernat. A tot aquest reguitzell de singulars formacions geològiques, cal afegir-hi petits antulls de la natura com crestes, roques foradades o immenses planes rocoses que recorden paisatges lunars.

Relleu tabular a la Serra de Llaberia, al fons uns dels radars meteorològics de Catalunya

Formació de caballs bernat al Racó de la Dòvia

roca foradada de llaberia-08

Roca Foradada de Llaberia

Els fenòmens càrstics no tan sols han modelat la fisonomia de la serra, sinó també les entranyes. La geologia calcària ha permès esculpir una gran quantitat de balmes, coves i avencs. Les balmes formen balconades obertes i s’engalanen amb pinzellades de colors ocres i grisosos, mentre que les coves penetren a l’interior de la serra i, en els millors dels casos, presenten formacions d’estalagmites i estalactites.

És notable la cova de Pratdip, de 30 m de fondària, amb grans sales i molt rica abans en estalactites. També trobem l’avenc de la Muntanya Blanca o del Pla, amb una sala plena de diferents formacions, columnes, escèntriques, canelobres, etc.

cova pratdip

Avenc de la Muntanya Blanca de Pratdip

 

 

SERRA-03


Més informació a: www.serradellaberia.cat


icones ilustrades-02icones ilustrades-03icones ilustrades-04icones ilustrades-05icones ilustrades-06

Esta entrada también está disponible en: Spanish

Translate »